Naar overzicht
Werkende en Werkzoekende en ZZP | 22-02-2022

Alles wat je moet weten over het STAP-budget

Mensen die zich laten om- of bijscholen kunnen voorkomen dat ze hun baan verliezen. Ook hebben zij meer kans om een andere baan te vinden. Werk verandert namelijk snel. Steeds meer werk is digitaal. Hierdoor komen er nieuwe banen bij, terwijl andere banen verdwijnen. Ook door de coronacrisis verdwijnen er banen. Terwijl er in de zorg, techniek en het onderwijs juist veel vacatures zijn. De overheid wil stimuleren dat werkenden en werkzoekenden zich blijven ontwikkelen.  Vanaf 1 maart 2022 kunnen werkenden en werkzoekenden een STAP-budget van maximaal € 1.000 euro aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Mensen kunnen deze subsidie gebruiken voor het volgen van een training, cursus of opleiding om zo goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt. De subsidie heet STAP. Dit staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie.

Met het geld uit het STAP-budget kun je een opleiding, training of cursus volgen. Met het STAP-budget wil de overheid mensen de mogelijkheid bieden om meer eigen regie te nemen bij het ontwikkelen tijdens hun loopbaan. Werkenden en werkzoekenden hebben zo meer kansen om hun baan te houden of om een nieuwe baan te vinden. Bekijk de meest gestelde vragen over de Subsidieregeling STAP-budget voor meer informatie.

Het STAP-budget is een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling. Tot 1 januari 2022 is het voor werkenden en werkzoekenden mogelijk om bij de aangifte inkomstenbelasting scholingskosten af te trekken. Daarna zijn deze kosten niet meer aftrekbaar

Waar kun je STAP-budget aanvragen? 

Vanaf 1 maart 2022 kunnen werkenden en werkzoekenden via het STAP portaal het STAP-budget aanvragen. Dit kan per persoon 1 keer per jaar. Als de aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag betaald aan de opleider. De aanvragen worden beheerd en uitgevoerd door het UWV. Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) houdt een register (scholingsregister) bij met opleidingen waarvoor mensen STAP-budget kunnen aanvragen. 

Bekijk het stappenplan om het STAP budget aan te vragen!

Leerwerkloket Twente helpt jou! 

Wil jij je om-, her- of bijscholen? Wij geven kosteloos en onafhankelijk advies: we kijken echt naar een passende oplossing voor jou. Leerwerkloket Twente helpt je om uit te zoeken wie je bent, wat je graag wilt doen en hoe je dit kunt bereiken. We kijken met jou mee wat de kansen zijn op de arbeidsmarkt, welke scholing hierbij nodig is en hoe je de scholing kunt financieren. Het STAP-budget betreft maximaal €1000.- per persoon per jaar. Voor een volledig opleiding is dit vaak niet toereikend. Gelukkig zijn er veel andere financiële mogelijkheden.  Leerwerkloket Twente denkt met je mee welke mogelijkheden er voor jou zijn.

Neem contact op! Delen

Gerelateerde berichten