Naar overzicht
Werkgever | 19-11-2020

Digitale vaardigheden, iedereen heeft ze nodig. Maar wat wordt ermee bedoeld? Heel in het kort: digitaal vaardige mensen kunnen op een goede manier omgaan met computer en media. Dat vraagt wel iets; je moet weten hoe een computer werkt, wat besturingsprogramma's en browsers zijn, hoe je internet goed gebruikt, hoe je kunt mailen en bij voorkeur heb je basiskennis van Office programma's zoals Word. Juist in deze tijd met minder fysiek contact is het des te belangrijker dat je digitaal kunt communiceren met anderen. 

Jouw organisatie kan veel bijdragen aan de digitalisering. Nieuwe technologieën gaan steeds sneller en je kunt niet achterblijven. Daarnaast biedt digitalisering mogelijkheden om maatschappelijke problemen op te lossen. 

Op 28 oktober organiseerde de SER een webinar over het belang van digitalisering in organisaties. Je kunt het gehele webinar terugkijken (1.03 uur). Een belangrijk inzicht dat wij hebben gekregen: de komende 10 jaar hebben 3 miljoen mensen digitale upskilling nodig.

Hoe kun je jouw medewerkers stimuleren en activeren om digitaal vaardiger te worden? Als leidinggevende moet je er bewust van zijn welke invloed digitalisering heeft op je medewerkers. Heb oog voor gevolgen die nieuwe systemen en programma’s met zich meebrengen en probeer je medewerkers te motiveren, enthousiasmeren en activeren. Hiervoor is goede communicatie essentieel. Door goede communicatie maak je de verandering minder bedreigend voor je medewerkers. Daarnaast kun je de urgentie beter duidelijk maken. Geef je medewerkers de verantwoordelijkheid om in eigen tempo de benodigde kennis op te doen en faciliteer dit. Tot slot is het belangrijk dat je medewerkers stimuleert om te praten over de problemen die zij ervaren met digitaal werken. 

Er zijn veel mogelijkheden om gratis en laagdrempelig digitale vaardigheden te verbeteren. Via onze site vind je een link naar de sites van WERK-portal.nl en Oefenen.nl waar je kunt doorklikken naar e-learnings over omgaan met de computer, telefoon, social media, Word, Excel, etc. Begeleid de medewerkers die helemaal blanco zijn of wijs je collega's op de sites: https://www.lerenenwerkentwente.nl/nl-leert-door/online-leren

Wil je je medewerkers beter maken in taal, rekenen of computergebruik maar gaat het online of zonder hulp niet lukken? Meld je vraag mij https://www.lerenenwerkentwente.nl/werkgever. Onze adviseur weet hoe je een leertraject opzet en welke financiële middelen daarvoor beschikbaar zijn. 

Lyanne ten Brummelhuis
Trainee Communicatie
19-11-20

Delen

Gerelateerde berichten