Naar overzicht
Werkgever | 27-01-2020

Hoe help ik mijn minder functionerende medewerker?

Een functioneringsprobleem is zowel voor medewerker als werkgever erg vervelend. Iedere medewerker wil presteren, gewaardeerd worden en vol zelfvertrouwen z’n werk doen.  Elke leidinggevende wil een goed functionerend team dat deadlines haalt en output levert waarop de afdeling wordt beoordeeld. 

Als organisatie heb je daarbij nog de maatschappelijke verantwoordelijkheid medewerkers te ontwikkelen en arbeidsmarktgeschikt te houden, formeel vastgelegd in de scholingsplicht in de WWZ. Afscheid nemen gaat niet zomaar; de werkgever moet alles gedaan hebben om de medewerker goed te laten functioneren. Maar hoe bepaal je als leidinggevende/P&O’er hoe je de beste oplossing biedt voor een medewerker die niet goed presteert? Is het standaardmedicijn; een training of opleiding? Of zijn er andere manieren om medewerkers beter te maken?

Beslisboom; met welke oplossing help ik een medewerker beter te worden?



De beslisboom is een eenvoudig handvat om een functioneringsprobleem te ontrafelen. 

Kanttekening hierbij is dat bij een slecht presterende afdeling gekeken wordt naar het functioneren van de individuele teamleden. Een goede leerprofessional onderzoekt op welk niveau de problemen ontstaan en komt met een passende oplossing. Het is verspilling van tijd en middelen om een heel team een zelfde cursus aan te bieden als slechts enkelen het niet goed doen. Als een training de beste oplossing is om voor verbetering te zorgen volgt de uitdaging om een passend en efficiënt leertraject te ontwikkelen. Goede opleiders denken mee om een volledig bij de organisatie passend traject aan te bieden. Waar tot voor kort klassikale trainingen de norm waren gaan steeds meer bedrijven over op variaties van online en klassikaal. Digitaal geeft de mogelijkheid tot gepersonaliseerd leren; wat, waar en wanneer de cursist wil. Klassikaal biedt de mogelijkheid tot interactie en sociale contacten.

Bent u op zoek naar een professional die u helpt in kaart te brengen wat uw organisatie en/of medewerkers nodig hebben? Leerwerkloket Twente staat kosteloos en vrijblijvend klaar om u te ondersteunen.


10 december 2019

Jolanda Schonewille

Ondernemersadviseur Leerwerkloket Twente

Delen

Gerelateerde berichten