Naar overzicht
Student en Werkende en Werkzoekende en ZZP | 22-02-2021

Denk jij weleens na over je toekomst? Over de gevolgen van technologische ontwikkelingen voor jouw werk? Of over jouw toekomstdromen? En hoe je deze dromen werkelijkheid kunt maken? Vaak blijft het bij dromen. Om jouw dromen te realiseren kun je ook veel obstakels tegenkomen. Maar wat nu als je jouw dromen naleeft?!

In drie stappen ontdek je of jouw toekomstdromen realistisch zijn, waar je tegen aanloopt én hoe je je dromen toch kunt realiseren.

Stap 1: Beschrijf je toekomstdroom in het kort
Schrijf voor jezelf op wat jou toekomstdromen zijn. TIP: Steekwoorden kunnen je helpen om je toekomstdromen te omschrijven.

Stap 2: Belemmerende factoren
Soms kunnen je eigen overtuigingen je tegenhouden bij het bereiken van je doelen. Dit heb je niet altijd zelf in de gaten. Schrijf de factoren op die je ergens van weerhouden puntsgewijs op. Geef bij elke factor een cijfer tussen de 0 en 10. Een hoog cijfer betekent dat je deze factor het belangrijkste vindt. Daarna bedenk je voor elke factor wat je zelf kunt doen om de invloed ervan te verminderen.

Stap 3: Bevorderende factoren
Naast de belemmerende factoren zijn er ook factoren die een positieve invloed hebben op het bereiken van je dromen. Denk hierbij aan een fijne familie, interesse in een bepaald onderwerp of financiële gunstige factoren. Schrijf de factoren die jou stimuleren op en geef de factoren een cijfer tussen 0 en 10. Wederom betekent een hoog cijfer dat deze factor het belangrijkste voor je is. Bedenk daarna wat jij zou kunnen doen om deze bevorderende factoren te vergroten.

Deze drie stappen kunnen je helpen om te ontdekken of jou toekomstdromen haalbaar zijn. Kom je er zelf niet uit? Ga in gesprek met één van onze loopbaanadviseurs.

Delen

Gerelateerde berichten