Naar overzicht
Algemeen en Werkende en Werkgever en Werkzoekende en ZZP | 07-12-2020

"Hoe mooi zou het zijn als we in Nederland werkzekerheid kunnen bieden. Een baan kan verdwijnen, maar dat iedere werkzoekende weet dat hij weer aan het werk kan, in de eigen of in een andere sector."

In de uitzending van Werkplein TV van 19 november vertelt Arbeidsmarktprofessor Ton Wilthagen over hoe we het "Brandende Huis" kunnen blussen en wat we als individu kunnen doen om van waarde te blijven op de arbeidsmarkt. 

Het thema van de uitzending is een Leven Lang Ontwikkelen tijdens en na COVID-19. Wilthagen ziet de toegenomen aandacht voor Een Leven Lang Ontwikkelen, maar geeft aan dat het thema al meer voorbij is gekomen onder de namen Duurzame Inzetbaarheid en Employability. "Helaas verandert er niet zo veel", aldus Wilthagen. "In de huidige tijd hebben we heel veel behoefte aan het updaten en upgraden van mensen naar nieuw werk. Een zebrapad creëren om veilig over te steken van de ene baan naar de volgende. Maar dat pad ligt er nog niet. Qua systeem niet, qua instituties niet en qua arbeidsmarktdenken niet. We moeten breed gaan samenwerken, want er is geen enkele partij die een oplossing in z'n eentje kan organiseren." 

Volgens Wilthagen is het nodig dat we weten wat iemand kan én wat iemand zou kunnen. Niet op basis van oude diploma’s of laatste baan, maar wat iemand in z'n hele leven doet en laat zien. "We hebben daarvoor een op Skills gebaseerde aanpak nodig, waarbij commitment van werkgevers belangrijk is en begrip voor wat deze nodig heeft. Met een uniforme skills-taal kunnen we mensen op een goede manier in de etalage van de arbeidsmarkt zetten" aldus Wilthagen.

Tot slot heeft hij nog een tip voor werkenden en werkzoekenden: "Je moet kijken of je nog een bepaalde tijd op dezelfde voet vooruit kunt. Als je dat perspectief niet hebt moet je zelf aan de bak. Kijk welke hulp je nodig hebt, wees gemotiveerd en kijk naar beschikbare financiële middelen om bij- of herscholing te betalen. Meld je bij bijvoorbeeld een Leerwerkloket. Je hebt een Tom Tom nodig voor de arbeidsmarkt, iemand die je helpt richting te bepalen en die je helpt kiezen."

Kijk hier het hele interview terug (8.44)


Wil jij in gesprek met het Leerwerkloket over samenwerking op de Twentse arbeidsmarkt of wil je hulp bij het bepalen van een richting voor jezelf? Meld je via het aanmeldformulier en we gaan vrijblijvend in gesprek.


10 december 2020

Jolanda Schonewille

Ondernemersadviseur Leerwerkloket Twente

Delen

Gerelateerde berichten