Naar overzicht
Werkgever | 28-06-2021

Skills-benadering in de techniek biedt kansen!

In de techniek heb je volop kans op een baan, maar er zijn niet voldoende gekwalificeerde technici. Terwijl de vraag naar technisch personeel alleen maar zal toenemen. Om de werkloosheid en het arbeidstekort terug te dringen is het wenselijk om op een andere manier naar de arbeidsmarkt te kijken. Zij-instromers is een deel van de oplossing; werkzoekenden zonder de juiste diploma’s en/of ervaring snel geschikt maken voor een plek in een tekortsector.

De skills-benadering biedt hier kansen. Door skills (de combinatie van vaardigheden, eigenschappen en kennis) van werkenden en werkzoekenden zichtbaar te maken, kan beter worden geduid welke waarde mensen hebben opgebouwd voor de arbeidsmarkt. Door dit inzicht te combineren met skills kennis van krapteberoepen, overlap en de skillsgap (het gat tussen aanwezige en benodigde skills) kan maatwerk ontwikkeling leiden tot snelle instroom. 

Er zijn drie uitdagingen voor het bewegen van zij-instromers richting werk in de techniek en bouw:

  • Imago sector: de techniek heeft geen goed imago bij zij-instromers met het juiste profiel. Hierdoor is de instroom in de techniek laag.
  • Imago zij-instromers: bedrijven zien zij-instromers vaak als (te) grote investering. "Het kost meer tijd en energie op hen op te leiden, en ze stromen toch snel weer uit."
  • Begeleiding: zij-instromers worden vaak onvoldoende of niet passend begeleid en opgeleid. Hierdoor zijn zij minder productief of stromen ze uit

Deze drie uitdagingen houden elkaar in stand. Maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat het wordt opgelost? Om het imago van zij-instromers bij technische bedrijven te verbeteren, is het belangrijk dat bedrijven - die de middelen en efficiëntie bezitten om grote stappen te nemen - commitment tonen en stappen zetten. Zij zijn tenslotte de partijen die hier op de lange termijn de grootste baat bij hebben. Goede werving, matching en maatwerk opleidingen dragen bij aan effectiviteit en kwaliteit van zij-instromers. 

Dit sluit aan op de werkwijze en visie van Leerwerkloket Twente. Overweeg jij een overstap naar de techniek of heb jij als werkgever behoefte aan zij-instromers? Ga vrijblijvend in gesprek met Leerwerkloket Twente.

In het whitepaper van de house of skills die het onderzoek heeft uitgevoerd worden ook nog andere oplossingen genoemd. Bekijk hier het whitepaper. 

Delen

Gerelateerde berichten