Naar overzicht
Algemeen en Student en Werkende en Werkzoekende en ZZP | 19-06-2020

Skills, wat zijn het en ken jij de jouwe?

De tijd dat alleen gekeken werd naar opleidingen ligt achter ons. Een ooit behaald diploma zegt steeds minder over wat jij nu kunt en of je daarmee al je talenten laat zien. En zeg nou zelf, voor veel functies die je nu tegenkomt bestond een aantal jaren niet eens een diploma. Het kan best zijn dat jij met jouw talent, ervaring, interesses en opgedane kennis van heel veel waarde kunt zijn in zo’n functie. Daarom ontstaan op steeds meer plekken initiatieven die inzoomen op skills.

Wat is een skill?

Als er aandacht is voor presteren op het werk wordt vaak gesproken over talenten, drijfveren, capaciteiten en competenties. Om heel kort door de bocht het verschil te duiden: drijfveren en talenten zijn aangeboren eigenschappen die bepalen in welke werkomgeving en werkzaamheden je het beste past. Capaciteiten (niveau)  en competenties (aantoonbaar gedrag op een functiekenmerk) laten zien wat je beheerst. Als we het hebben over skills hebben we het eigenlijk over een verzameling van eigenschappen, kennis, diploma’s, ervaringen die je in je hebt. Omdat het lastig is dit zelf goed in kaart te brengen zijn er steeds meer initiatieven die je daarbij helpen.

Vind heel eenvoudig bij jou passende functies via Skillsinzicht.nl

Je kunt in de portal op functienaam zoeken en ziet welke vaardigheden en kennis er gevraagd wordt. Ook laat het systeem zien welke aanverwante beroepen er zijn en welk capaciteitenniveau voor een functie geldt. Heel praktisch geeft het systeem inzicht in hoe de vraag op de arbeidsmarkt is, welke vacaturesites je kunt gebruiken, wat de top 5 werkgevers is en welke kennis, vaardigheden en (soft) skills je nodig hebt. Je krijgt een persoonlijke match op functies als je je eigen CV te upload (denk wel even aan het aanvinken van de disclaimer, anders werkt het niet). 

Heel veel succes met SkillsInZicht.nl. Heb je daarbij wat hulp nodig? Meld je dan vooral bij het Leerwerkloket.


Jolanda Schonewille

Ondernemersadviseur Leerwerkloket Twente  

Delen

Gerelateerde berichten