Naar overzicht
Werkende en Werkzoekende | 29-10-2021

Werken in het groen is vrij werken in de buitenlucht!

Kennismaken met de praktijk in het werken in de Groen branche. Wie wil dat nu niet? Op woensdag 27 oktober heeft Leerwerkloket Twente in samenwerking met het Zone.college en Werkplein Twente een bustocht georganiseerd langs twee hoveniersbedrijven voor werkzoekenden. Door deze bustour is er veel onbekendheid over het hoveniers vak en de inhoud van de verschillende functie weggenomen bij de deelnemers. Werken in een groen beroep is fantastisch en de sector heeft echte vakmensen nodig!

In de ochtend is er eerste een bezoek gebracht aan hoveniersbedrijf Kemperink in Ootmarsum. Een klein hoveniersbedrijf met ongeveer 15 medewerkers. Eigenaar Rob Kemperink wilde eerst uitgebreid kennismaken met de deelnemers. Daarna vertelde hij vol enthousiasme over het ontstaan van zijn bedrijf, de verschillende functies binnen de organisaties en de taken die je als hovenier allemaal hebt. Ook heeft hij de deelnemers meegenomen in de verschillende specialisaties binnen zijn bedrijf. Belangrijke conclusie: welke richting je ook op wilt binnen het groen: je moet altijd beschikken over de basiskennis in het groen (VHG Branche opleiding aankomend hovenier – Zone.college).

Na het eerste bezoek was er tijd voor een lunch. Tijdens de lunch hebben we Edwin uitgenodigd. Edwin heeft een carrièreswitch gemaakt van politieagent naar hovenier. Drie jaar geleden heeft hij zich omgeschoold en dit was de beste keuze van zijn leven. Vol enthousiasme en passie vertelt hij aan de deelnemers: "Ik ben hele dagen aan het werk in de buitenlucht en lekker fysiek bezig". Iedere deelnemer kreeg volop gelegenheid om vragen te stellen aan Edwin over zijn beroep en over de opleiding die hij heeft gevolgd bij Zone.college. "Je kunt allerlei richtingen op in de sector Groen en het Zone.college heeft heel veel opleidingen en cursussen. Als deelnemer krijg je persoonlijke aandacht en de leraren willen je altijd helpen. Dit is heel fijn! Wel is het belangrijk dat je tijdens de opleiding al aan het werk bent. Dan kan je theorie en praktijk mooie combineren, aldus Edwin.”

Edwin staat nog even stil bij het feit dat het wel handig is om in goede conditie te zijn wanneer men kiest voor deze mooie sector. Je bent vaak veel aan het lopen en fysiek bezig. “Zelf ben ik 50 jaar en in goede conditie. Ik heb bewust gekozen voor het hoveniersvak en vind het geweldig als ik een waterpas langs mijn net gesnoeide heg kan leggen om te zien dat het perfect is”.

Na de lunch is er een bezoek gebracht aan Hoveniersbedrijf DonkerGroen in Hengelo. Dit is een hoveniersbedrijf die zich bezig houdt met ‘groot groen’. Hier zijn de deelnemers meegenomen in de nieuwste technologieën zoals duurzaamheid en circulariteit. Met name bij grote groenbedrijven leeft heel erg het idee dat men hele dagen aan het schoffelen of snoeien is maar dit is absoluut niet het geval. Ook hier zijn werkzaamheden heel divers van tuinaanleg tot straatwerk en wel vaak projectmatig. Het bezoek liet duidelijk zien dat werken in het groen veel hipper en vernieuwender is dan verwacht.

De dag werd afgesloten met mooie uitspraken van deelnemers als: "Wat zijn de medewerkers in het groen gepassioneerd!", "Het werk is in de praktijk zoveel mooier dan dat het lijkt op papier!” en “Wat geeft het werken in de buitenlucht een heerlijk gevoel van vrijheid!” Al met al een prachtige dag met mooie inzichten voor de deelnemers. Hierdoor kunnen zij een bewuste keuze maken voor een overstap naar de sector Groen.


Delen

Gerelateerde berichten