Naar overzicht
Werkende en Werkzoekende | 27-01-2020

Werkzoekend en MBO bijscholen, graag maar hoe?

Helaas, haar huidige baan stopt en ze moet op zoek naar nieuw werk. Ze heeft geluk, de werkgever biedt een outplacementtraject waarin ze met een coach in gesprek gaat over drijfveren en passie. Ze wordt enthousiast en ontdekt nieuwe talenten. Ze heeft jaren gewerkt maar mist de benodigde erkende mbo-diploma’s, zeker om de gewenste carrièreswitch te kunnen maken. Geen probleem, ze staat open voor een nieuwe toekomst, is leergierig en gedreven en wil via erkende diploma’s waardevoller worden op de arbeidsmarkt. Maar dan volgt de kater.

Het huidige competentiegerichte mbo-onderwijs biedt werkzoekenden een enorme uitdaging om een (hoger) erkend mbo-diploma te halen. Je kunt je vaak niet voldoen aan de door het ministerie van OCW ingestelde urennorm voor de beroepspraktijkvorming. Je komt als zij-instromer niet in aanmerking voor een baan met salaris waarmee je je uren kunt maken. En je kunt je door verplichtingen vaak niet vrijmaken voor een onbetaalde stage. Daar gaat je ambitie; of je hebt bij sollicitaties niet het diploma om binnen te komen, of je hebt bij een opleidingswens niet de werkplek met begeleiding. Mocht je al een onbetaalde stageplek vinden dan is het maar zeer de vraag of het UWV toestemming verleent omdat je niet de kortste route naar werk kunt volgen.

Natuurlijk bieden particuliere (afstands)opleiders modulaire mbo-trajecten. Hierin wordt de urennorm voor praktijkvorming anders gehanteerd. Om een volledig erkend mbo 4 diploma te halen moet de werkzoekende echter ook hier 600 tot 800 uur stage lopen. En je dient zelf een stageplaats te zoeken. Dat wordt lastig naast solliciteren en beschikbaar zijn voor een betaalde baan. Als de hoge kosten van een particuliere opleiding je niet al hebben afgeschrikt.

De werkzoekende uit de eerste alinea heeft haar ambitie bijgesteld. Ze gaat toch op zoek naar een baan in het verlengde van haar werkervaring omdat dit de meeste kansen biedt op de arbeidsmarkt. Ze krijgt van de werkgever een ruim opleidingsbudget en kan hiermee een interessant scholingstraject kiezen om haar cv te verrijken. Het opleidingsplan bestaat uit; training, opleiding, cursussen en coaching. Ze haalt in het traject geen officieel erkend mbo-diploma. Wel verschillende certificaten en een diploma van een particuliere opleider waarmee ze haar mbo-niveau 4 kan aantonen en waarmee ze goed beslagen de arbeidsmarkt betreedt.

Leerwerkloket Twente helpt kandidaten met het zoeken naar manieren om alsnog een waardevol MBO diploma te halen. Daarvoor proberen we werkgevers in Twente te enthousiasmeren om leerwerkbanen beschikbaar te stellen. Leerwerkloket Twente heeft de ambitie om beschikbare leerwerkbanen via deze site inzichtelijk te maken. Hopelijk kunnen we daarmee in 2020 realiseren dat meer mensen een carrièreswitch kunnen maken!


18 oktober 2019

Jolanda Schonewille

Ondernemersadviseur Leerwerkloket Twente

Delen

Gerelateerde berichten