Naar overzicht
Algemeen en Werkende en Werkgever en Werkzoekende | 28-10-2020

Gisteren presenteerde het kabinet een nieuw steunpakket voor bedrijven. Minister Wouter Koolmees wil waar mogelijk regels aanpassen om werkzoekenden te laten bijspringen in de sectoren Zorg en Onderwijs. Hoe dit er exact uitziet is nog niet bekend, binnenkort volgt een plan voor deze tijdelijke crisisbanen om de Coronawinter door te komen.   

Kunnen we alvast iets doen? 

Jazeker, laten we aan de slag gaan om mensen geschikt te maken voor deze banen, de nood is nu al hoog. Je kunt als organisatie gaan “jobcarven”. Je kijkt hoe je je gecertificeerde medewerkers kunt ontlasten en gaat functies opdelen in geschoold werk en taken waarvoor beperkte kennis nodig is. Vervolgens kijk je welke basiskennis nodig iswelke persoonswaarden en soft skills de hulpmedewerker moet hebben en maakt een profiel. Je stelt een maatwerk ontwikkeltraject samen. Dit kan op veel manieren, met publieke, commerciële en digitale opleiders en coaches/begeleidersHoe mooi zou het zijn om hierin met “concurrerende” organisaties op te trekken, samen opleiden om knelpunten in de sector op te lossen? Kosten is geen issue, er zijn voldoende financiële middelen in de regio beschikbaar met bijvoorbeeld een Twents Fonds voor Vakmanschap. En waarschijnlijk komt er in de komende plannen een subsidie specifiek voor deze banen. Laten we daarbij niet vergeten dat Zorg en Onderwijs ook voor Corona al moeilijk hun vacatures konden invullen. Dus waarom nu een tijdelijk experiment met crisisbanen, laten we het zien als ontwikkelbanen voor een duurzame oplossing voor betere tijden.  

Waar haal ik de tijd en kennis vandaan? 

Het vraagt wel iets van jouw bedrijf aan expertise en projectmanagement. Maar je hoeft het niet allemaal zelf te doen. Leerwerkloket Twente (Plus) heeft een rechtstreekse opdracht van het ministerie om de arbeidsmarkt te ontzorgen op het thema een Leven Lang Ontwikkelen. Wij hebben de expertise om maatwerk ontwikkeltrajecten op te zetten, kennen opleidingenopleiders en e-learn platforms en adviseren je over in te zetten financiële regelingen. We zijn partner van Het Twents Fonds voor Vakmanschaep, werken nauw samen met het Werkplein Twente en hebben een lijntje met veel werkzoekenden. Meld je en we helpen je om snel nieuwe medewerkers te vinden en geschikt te maken voor banen in Onderwijs of Zorg. En natuurlijk voor elke andere sector met vergelijkbare vragen! 

 

Jolanda Schonewille 

Ondernemersadviseur 

28 oktober 2020 

Delen

Gerelateerde berichten