Naar overzicht
Danique (24) maakte de overstap van kapsalon naar beveiliging

“Van kleins af aan wilde ik al bij de politie”

Met haar 1 meter 61 staat Danique (24) uit Enschede haar mannetje en het liefst in een werkomgeving tussen de mannen. Zo gek dus niet dat ze haar opleiding tot kapster niet in de praktijk wil brengen. ‘Ik ben niet zo’n meisje-meisje’. Na contact met Leerwerkloket Twente volgt ze nu een opleiding tot beveiliger.  

Op het ROC weet ze niet welke opleiding ze moet kiezen en begint maar met de opleiding kapper niveau 2. Na twee jaar en ook al wat stage-ervaring in een kapsalon, komt ze tot de conclusie dat dit niks voor haar is. Ze gaat werken via een uitzendbureau en doet dat in allerlei verschillende functies. Bijvoorbeeld achter op de vuilnisauto bij Twente Milieu. Ze krijgt van de afvalinzamelaar een compliment dat ze de eerste vrouw is en dat ze daarmee een beweging in gang zet.

Vaste baan 

Ze werkt ook als colporteur voor Ziggo. Ook daar valt ze op. Het verkoopverhaal dat ze aan de deur laat horen, werkt zo goed, dat Ziggo het ook aan andere colporteurs overdraagt. Maar ze wil vastigheid, een vaste baan en die krijgt ze niet via het uitzendbureau. Ze raakt in de WW. Het UWV raadt haar aan een bezoek te brengen aan de Leren en Werken Markt. De UWV-adviseur loopt met haar langs de kramen van meerdere bedrijven en zo komen ze ook bij de kraam van Leerwerkloket Twente. Inmiddels weet Danique dat ze de beveiliging in wil. Vroeger wilde ze al bij de politie, maar daar zijn volgens haar minder doorgroeimogelijkheden dan in de beveiliging. Het liefst zou ze ooit nog persoonsbeveiliger worden of een beveiliger met hond. ‘Zo’n Mechelse herder, geweldig! Die moet je heel erg kort houden’. Bovendien is ze al een tijd steward bij FC Twente. ‘Dat geeft me al zo’n kick’. Vanwege een moeilijke gezinssituatie heeft ze al heel wat nare dingen meegemaakt. Dat heeft haar volgens eigen zeggen hard en waakzaam gemaakt.


Op haar plek

Danique krijgt op de Leren en Werken Markt het telefoonnummer van een beveiligingsbedrijf maar daar hoort ze niets meer van. Adviseur Yvonne, loopbaanadviseur bij Leerwerkloket Twente, had nog een contact bij de HR-afdeling van het beveiligingsbedrijf van Bravo. Zal Yvonne even contact opnemen voor Danique? Ja! Dezelfde dag nog krijgt Danique een uitnodiging van Bravo om op gesprek te komen.

Inmiddels is Danique met de opleiding begonnen die deels (theoretisch) via de NTI loopt en deels in de praktijk in Almelo. Ze werkt nu tussen de 20 en 30 uur per week bij Bravo. Het mooie is dat UWV haar opleiding betaalt. ‘In het begin was het wel zwaar en even wennen.’ Nu voelt ze zich helemaal op haar plek.

Delen