Opleidingen en trainingen

"Ik wil me blijven ontwikkelen. Gelukkig maakt Leerwerkloket mij wegwijs in de mogelijke opleidingen".

Dit is wat je zelf kunt doen

Er zijn veel manieren om je te ontwikkelen. Je hebt opleidingen, trainingen, cursussen, workshops, online en offline. Diploma's, certificaten, bewijzen van deelname. Maar wat past het beste bij jouw wensen en wat heb je nodig om beter te worden in je werk of sterker te staan op de arbeidsmarkt?

Nederlands onderwijssysteem

Hoe zit het Nederlandse onderwijssysteem in elkaar? Wat komt er na de basisschool, wat zijn de verschillende VMBO en MBO niveaus? Hoe zit het met HBO, WO en Master diploma's? Welk diploma heb je nodig om met de door jou gekozen opleiding te mogen beginnen?

Wil je een uitleg in het Engels? Kijk de video Het Nederlands schoolsysteem.


Download overzicht

Middelbaar Beroeps Onderwijs

MBO diploma's zijn veel gevraagd, maar voor welke beroepen? De Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven, heeft geweldige video's waarin vakmensen laten zien wat hun beroep inhoudt en wat je ervoor nodig hebt. Op de site Kiesmbo kun je interesse testen en MBO opleidingen in het hele land vinden en vergelijken. 

BBL of BOL? Download de flyer voor de verschillen.

Flyer BOL BBL

Opleidingen op alle niveaus

Via de portal van Icares kun je via duidelijke zoekfilters opleidingen in binnen- en buitenland zoeken. Je kunt zoeken op basis van opleiding, richting of interesses. Als je het nog niet zo goed weet kun je eerst een gratis studiekeuzetest doen. Je kunt zelf aangeven op welk niveau je opleidingen wilt zien van MBO1 tot WO Master niveau. 

Naar Icares

Cursussen, trainingen en meer

Springest en Edubookers tonen cursussen, trainingen en opleidingen. Met name particuliere opleiders en trainingsbureaus tonen hun aanbod. Je kunt op veel manieren doorfilteren om te vinden wat jij zoekt. Een portal voor de regio Twente met het overzicht van publiek en privaat onderwijs is in ontwikkeling bij de NRTO in samenwerking met Leerwerkloket Twente.

Digitale cursussen

Leren hoeft niet persé in een klaslokaal. Ook online zijn er veel mogelijkheden om cursussen te volgen. 

We hebben op een speciale pagina op een rijtje via welke websites je gratis trainingen kunt volgen. 

Veel werkgevers sluiten voor hun werknemers een abonnement af op een online platform met cursusbibliotheek. Houd dit in de gaten. Veel uitzendorganisaties bieden hun uitzendkrachten een abonnement. Vraag hierna.   

Gratis online trainingen

Informeel leren

Informeel leren is een manier van leren waarbij je je niet aan een lesprogramma houdt maar waarmee je meer toevallig kennis opdoet. Misschien herken je dit wel in je huidige werk of eerdere banen.

Naast je werk leer je informeel als je gratis online colleges volgt via bijvoorbeeld de Universiteit van Nederland. Of door naar de inspirerende presentaties te kijken van TEDx Talks. 

Social media is ook een medium dat bij uitstek geschikt is om informeel te leren. Volg deskundigen op jouw vakgebied, zij delen kennis in updates, blogs of vlogs. Kunst hierbij is om het kaf van het koren te scheiden, niet iedereen die zich profileert als expert is ook daadwerkelijk deskundig. Ook biedt Youtube op elk gebied tutorials die een antwoord geven op jouw actuele leervraag. Nikkie Tutorials is er een wereldster mee geworden!

Kom je er nog niet helemaal uit of wil je graag advies van een expert?

Je kunt op verschillende manieren contact met ons zoeken. We helpen je graag. Voor onze dienstverlening hoef je niet te betalen. We behandelen je aanvraag vertrouwelijk en vrijblijvend, jij bepaalt wat je met de uitkomst doet en met wie je hierover in gesprek gaat.

Bel ons

NO OPTION SET