Naar overzicht
Algemeen en Werkende en Werkzoekende | 19-06-2024

“Een loopbaantest helpt om inzicht te krijgen”

Remco, loopbaanadviseur bij Leerwerkloket Twente, voert dagelijks gesprekken met mensen die loopbaan- of scholingsvragen hebben. Vaak laat hij mensen ook een loopbaantest invullen: “De loopbaantest geeft een inkijkje in jouw interesses, kwaliteiten of waarden. Hierover kun je in gesprek gaan. Soms bevestigen de resultaten wat je al vermoedde, soms verrassen ze je met nieuwe inzichten.”

Zet je altijd een loopbaantest in? 

Remco “Nee, we kijken altijd eerst naar de vraag van iemand. In een gesprek proberen we samen de vraag helder te krijgen: wat is zijn/haar wens of probleem en wat is er nodig om verder te komen. Pas daarna gaan we op zoek naar het antwoord. Een loopbaantest kan hier soms bij ondersteunen. Een loopbaantest is geen test met een goed of fout antwoord. Het draait om jouw voorkeuren, interesses, kwaliteiten of waarden. Op basis van jouw antwoorden wordt er een persoonlijk rapport gemaakt. Hierover kunnen we vervolgens in gesprek. Herken je de uitkomsten? Wat vind je er van? Welke beroepen spreken jou aan of welke juist niet? Wat zou je verder willen onderzoeken?”

Heb je een voorbeeld?
“Voorbeelden genoeg! Ik heb twee mooie voorbeelden. Ik sprak een jonge vrouw die niet gelukkig was met haar administratieve en analytische werk. Uit de loopbaantest bleek dat ze er wel goed in was maar dat haar interesses daar ook absoluut niet lagen. Hierdoor kreeg ze inzicht waarom ze ongelukkig was in haar huidige werk. Samen zijn we gaan kijken wat wel bij haar paste. Nu gaat ze zich omscholen richting de zorg.

Ook sprak ik een man die zoekende was. Uit zijn loopbaantest kwam onder andere het beroep piloot. Hij vertelde dat hij in het verleden deze opleiding was gestart, maar wegens privéomstandigheden dit niet heeft afgerond. Nu, enkele jaren later, wil hij die droom alsnog najagen”

Geeft een test altijd nieuwe inzichten? 

“Nee, soms kan de bevestiging van wat je toch al weet net dat duwtje in de rug zijn. Pasgeleden sprak ik een jongen die graag wilde werken in de ICT, maar het spannend vond om deze stap echt te zetten en hij twijfelde of het echt iets voor hem was. Bij 1 test, de 360 graden feedback, vraag je wat jouw omgeving je ziet doen. Wat bleek? Zij zagen hem allemaal werken in de ICT en dit gaf hem net de juiste bevestiging en daarmee het vertrouwen om de stap te zetten.”

Wat een mooie voorbeelden. Tot slot waar word jij blij van in je werk?
“Ik ben zelf ook lang zoekende geweest in mijn loopbaan. Uit eigen ervaring weet ik tegen welke vragen je aanloopt als je je aan het oriënteren bent. Nu krijg ik er zo’n energie van om mensen in dit proces te begeleiden en te helpen. De insteek van dit werk is erg positief. Samen kijk je hoe je jouw toekomst kunt vormgeven. Het is heel dankbaar werk als je het (werk)leven van iemand een heel positieve wending kunt geven.”

Wil je graag een persoonlijk gesprek met Remco of één van onze andere loopbaanadviseurs? 

Neem contact op!

Delen

Gerelateerde berichten

NO OPTION SET