Leerbedrijf worden

Wil jij (toekomstige) medewerkers via jouw bedrijf helpen een erkend diploma te halen? We helpen je graag op weg.

Jongeren, medewerkers of zij-instromers opleiden?

Voor het goed en praktijkgericht opleiden van studenten, zij-instromers en medewerkers zijn werkgevers nodig die de leerlingen via stage of een leerbaan opleiden in de praktijk. Voor het aanbieden van 
stages of leerbanen voor (duale) hbo of universitaire opleidingen heb je geen erkenning als leerbedrijf nodig, voor MBO wel. In het MBO kennen we drie varianten: de beroepsbegeleidende leerweg (bbl), de beroepsopleidende leerweg (bol) en de MBO-praktijkverklaring.
Je vraagt de erkenning aan via Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB).


MBO leerbedrijf worden?

Bij de SBB vraag je erkenning aan. Zij kijken naar de volgende onderdelen: 

  • Jouw bedrijf moet voldoende mogelijkheden bieden voor leren die aansluiten bij één of meerdere mbo opleidingen. Afhankelijk van de opleiding worden er door SBB mogelijk nog extra voorwaarden gesteld.
  • Je moet een veilige leerplaats aanbieden en bent bereid hiervoor tijd, ruimte en middelen vrij te maken.
  • Er moet een ervaren praktijkopleider zijn, die de vakkennis kan overbrengen op de leerling.


Lees hieronder welke varianten van Mbo-opleidingen er er zijn. 

MBO leerbedrijf worden?

BBL

De beroepsbegeleidende leerweg (bbl) wordt vaak leerbaan genoemd. Een student met een leerbaan is bij jouw organisatie in dienst. Vaak werkt de student hier vier dagen in de week en gaat hij één dag per week naar school. Studenten ontvangen een salaris van het bedrijf waar zij in dienst zijn. Ook maatwerktrajecten voor personeel en voor zij-instromers zijn als BBL opleiding mogelijk.

BOL

In de beroepsopleidende leerweg (bol) gaat de student naar school en zijn er tijdens de opleiding meerdere kortere periodes stage. Voor de stage kun jij als werkgever een vergoeding verstrekken maar dit is niet verplicht. BOL studenten zijn vaak jongeren die nog regulier onderwijs volgen.

Vergelijk BOL en BBL

Omscholingstrajecten voor zij-instromers

Onderwijsinstellingen in de regio bieden maatwerk omscholingstrajecten voor zij-instromers in een kansrijk beroep.

Praktijkleren MBO

Bij praktijkleren volg je een praktijkopleiding op maat,  volg je delen van een mbo-opleiding, waarbij in de praktijk van het bedrijf delen (werkprocessen) uit mbo-opleidingen worden geleerd op basis van de mogelijkheden je eigen mogelijkheden en van het bedrijf. De praktijkverklaring vermeldt welke werkprocessen in het bedrijf zijn geleerd en maakt deel uit van de mbo-verklaring. 

8 Redenen om leerbedrijf te worden

Meer weten?

Onze deskundigen vertellen je graag meer over de voordelen van het zelf opleiden van medewerkers en studenten. 

Bel ons

NO OPTION SET