Is er opleidingsbudget voor mij?

Je wilt je ontwikkelen en bent benieuwd of er ergens voor jou opleidingsbudget beschikbaar is. Leerwerkloket Twente kijkt graag met je mee.

Hoe kun jij je opleiding betalen?

Scholing is een investering in de toekomst. Maar soms komt het even niet zo goed uit. Gelukkig vinden overheid en werkgevers het heel belangrijk dat iedereen zich kan ontwikkelen. Kijk op deze pagina of er een budget is waarop jij een beroep kunt doen.

Vraag je werkgever

Veel werkgevers vinden het fijn als medewerkers zich willen ontwikkelen. Vraag of je een opleiding mag volgen op kosten van het bedrijf. Misschien is je werkgever bij een Opleidings- en Ontwikkelfonds aangesloten. Daar is vaak budget beschikbaar. De mogelijkheden en voorwaarden verschillen per sector. 

Bekijk alle O&O-fondsen

Twents Fonds voor Vakmanschap

In 2019 is het Twents Fonds voor Vakmanschap opgericht. Alle inwoners van Twente met max. een MBO 4 diploma kunnen hier een scholingsvoucher aanvragen. Ikbindr is de publiekscampagne, op de site vind je de voorwaarden, voorbeelden en kun je je eigen cheque aanvragen.

Download de instructiekaart

Overijssels Vakmanschap

Het actieplan Overijsselse Techniekuitdaging bestaat uit drie aantrekkelijke vouchers voor om-, bij- of herscholing in de techniek. 

Startersbeurs Nederland

Ben je tussen de 18 en 26 jaar en pas afgestudeerd? En word je afgewezen omdat je te weinig werkervaring hebt? Via de startersbeurs kan een werkgever je tegen een vergoeding van € 500,- per maand een werkervaringsplek bieden. Je moet wel in een Gemeente wonen die hieraan deelneemt.

Levenlanglerenkrediet

Wil je een opleiding volgen maar heb je geen recht meer op reguliere studiefinanciering? Als je jonger bent dan 56 jaar kun je waarschijnlijk geld lenen voor een erkende opleiding aan hbo of universiteit in het kader van het Levenlanglerenkrediet.Meer lezen en aanvragen

Budget voor uitzendkrachten

Ben je uitzendkracht? Via Doorzaam is een Duurzame Inzetbaarheidsbudget van € 2500,- beschikbaar of een scholingsbudget van € 500. Vraag je uitzendorganisatie naar de mogelijkheden. Als het bureau zegt dat je hiervan geen gebruik kunt maken helpen wij je een aanvraag in te dienen bij Doorzaam. 

Extra maatregel: Van Werk naar Werk voucher voor door Corona getroffen uitzendkrachten. Lees alles op de landelijke Leerwerkloket site en meld je bij ons als je de voucher wilt aanvragen. 

Kijk de video

Belastingaftrek scholing

Als je geen recht hebt op studiefinanciering kun je ook in 2020 mogelijk je studiekosten aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting. De drempel om kosten af te kunnen trekken is € 250,-.

Scholingssubsidie praktijk

Subsidieregeling Praktijkleren: mogelijk dat jouw werkgever voor jou max.€ 2700,- per schooljaar subsidie kan krijgen als je een leertraject volgt waarbij het leren tijdens het werk gebeurt (bv. BBL). De werkgever moet dan voor goede begeleiding en een veilig leerklimaat zorgen.

Wie weet is dit net die stimulans om scholing te mogen volgen.

Heb je een uitkering?

Als je in een uitkeringssituatie zit kun je met jouw contactpersoon van het UWV bespreken of er financiële regelingen zijn waar je gebruik van kunt maken. Je kunt daarbij denken aan scholingsbudget als dat jouw kans op een baan vergroot of een proefplaatsing met behoud van uitkering om te kijken of een baan bij je past. Ook kun je kijken of er stimuleringsmaatregelen zijn voor werkgevers om jou in dienst te nemen als jij door omstandigheden minder kunt functioneren of eerder een risico loopt op uitval door ziekte. 

Bij Ambacht Nederland kun je als je 40+ bent met behoud van uitkering tegen eenmalig € 250,- een ambacht leren volgens het leerling-gezel-meester systeem.


Handige websites

Aan de hier vermelde regelingen kunnen geen rechten worden ontleend. Bezoek de websites van de betreffende organisaties voor de meest actuele informatie.

Handige links:

Belastingdienst subsidies en financiële regelingen

UWV

Werk.nl

Download Financiële regelingen voor werkzoekenden, werkenden en studenten

Heb je hulp nodig? Neem gerust contact op.

Wij kijken met je mee of je gebruik kunt maken van een regeling en helpen je graag.

Chat met ons

Bel ons