Naar overzicht
Koen (27) zorgt voor zijn toekomst

“Ik ben blij met deze carrièreswitch richting de zorg!”

Een carrièreswitch maken is voor velen een droom, maar er zijn weinig mensen die echt de stap durven te zetten. Koen durfde het aan. Samen met Leerwerkloket Twente is hij erachter gekomen dat zijn passie in de zorg ligt. In september begint zijn avontuur met een leerwerkbaan maatschappelijke zorg bij de Twentse Zorgcentra. Hoe is hij erachter gekomen wat hij nu echt wilde gaan doen?

Na zijn opleiding als facilitair medewerker, was Koen werkzaam in de horeca. Hij miste de mogelijkheid om zichzelf verder te ontwikkelen en wist dat hij op zoek moest naar ander werk. Via zijn moeder kwam hij bij MST te werken als roomservice-medewerker. Hier ontdekte hij zijn passie voor de zorg. Hij heeft gemerkt dat iedere patiënt een andere benadering vraag. Iedere dag is anders! Maar hij welke beroepen passen het beste bij zijn persoonlijkheid? In welke werkomgeving voelt hij zich prettig? Welke vormen van onderwijs zijn er én hoe is dat te financieren? Veel vragen waardoor hij zelf door de bomen het bos niet meer zag.

Samen met loopbaanadviseur Sandy van Leerwerkloket Twente ging Koen aan de slag om te ontdekken hoe hij zijn loopbaan verder kan vormgeven. Tijdens het eerste gesprek zijn ze gaan oriënteren op de verschillende banen in de zorg en welzijn, waarna ze een actieplan hebben gemaakt. Koen ging in zijn netwerk en online op zoek naar antwoorden op zijn vragen om een beter beeld te krijgen van de verschillende beroepen in de zorg. ‘Sandy gaf als tip mee: kijk op www.ontdekdezorg.nl . Echt een super handige website met alle beroepen in de zorg en ervaringsverhalen van medewerkers. Deze website helpt je echt om een beeld te krijgen van de zorg.’ Ook heeft Koens netwerk altijd geholpen in zijn zoektocht naar een passende functie. ‘Een netwerk is belangrijk om een beeld te vormen van een functie. Je kunt altijd vragen! Nee heb je, ja kun je krijgen!’

Tijdens het tweede gesprek met Sandy wist Koen al veel beter wat hij wilde gaan doen. Sandy stelde hem vragen die hem aan het nadenken zette over zijn toekomst. Hierdoor wist hij steeds zekerder: Ik wil persoonlijk begeleider worden! Vervolgens kon hij gerichter opzoek naar passende opleidingen of banen. Een collega attendeerde hem op een leerwerktraject bij de Twentse Zorgcentra. Koen dacht direct: dit wil ik gaan doen en ik ga solliciteren!

Ook de Twentse Zorgcentra zag Koen als geschikte kandidaat voor het leerwerktraject. De Twentse zorgcentra betaalt zijn opleiding en tegelijkertijd gaat hij bij de Twentse Zorgcentra aan het werk. In september begint zijn nieuwe avontuur. ‘Ik vind het wel spannend om weer naar school te gaan, maar ik heb er vooral heel veel zin in! Al mijn klasgenoten werken in de zorg en maken dezelfde dingen mee. Dat is ook wel heel leuk!’

Koen adviseert iedereen die nadenkt over een carrièreswitch zich te melden bij Leerwerkloket Twente. Samen met de adviseur maak je concrete stappen in je loopbaan. ‘Natuurlijk moet je niet verwachten dat het Leerwerkloket alles doet, je moet ook zelf aan de slag en gesprekken voorbereiden.’ Kortom jij zorgt voor je eigen toekomst!

Denk jij, net als Koen, na over een carrièreswitch? Maar weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken? Ga vrijblijvend in gesprek met Leerwerkloket Twente en ontdek welke stappen jij zou kunnen zetten.

 

Delen