Naar overzicht
Patricia (58) kreeg de bevestiging dat ze nog in het goede vakgebied zit

“Vragentest geeft doorslag om andere weg binnen de zorg in te slaan”

Soms heb je de bevestiging van iets of iemand anders nodig om te kijken of je nog wel in het juiste werkgebied zit. Dat gaat op voor de 58-jarige Patricia in ’t Veld uit Haaksbergen. Ze zit al haar hele werkende leven in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Maar is er geen ander werkgebied dat ze onbewust laat liggen? En durft ze te beginnen met de opleiding tot hypnotiseur, die al heel lang haar interesse heeft? Na contact met het Leerwerkloket krijgt ze antwoord op beide vragen.

Patricia heeft 18 jaar met veel plezier bij de JP van den Bent stichting gewerkt. Maar ze loopt al langere tijd rond met het idee ‘zou ik niet eens wat anders moeten gaan doen’ onder het motto ‘ik wil later geen spijt hebben van de dingen die ik niet heb gedaan’. Reden om zich te melden bij het UWV. Die instantie wijst haar door naar Leerwerkloket Twente. In een eerste gesprek met adviseur Philia Spijker van Leerwerkloket  Twente komen aan de hand van beroepen kaartjes vier beroepen bovendrijven. Maar dit zijn precies de beroepen die Patricia zelf al in haar hoofd heeft vóór het gesprek. Beïnvloedt ze daarmee de uitkomst?

Philia stuurt haar door voor een uitgebreide vragentest. Na een week komt de uitslag van de test: de zorg past goed bij haar! Dat geeft Patricia de overtuiging en de rust dat ze nog steeds in het goede vakgebied zit.

Advertentie

Bij toeval ziet ze vlak daarna een advertentie van Home Instead Thuisservice, een instelling die mantelzorgers verlichting biedt bij de hulp aan (vooral) ouderen thuis. Ongeveer 70 % van de cliënten heeft een vorm van dementie. Het kan voor mantelzorgers erg zwaar zijn om er 24/7 mee bezig te zijn. Bij een tante met Alzheimer heeft Patricia al kennis gemaakt met deze zorgverlening en ze merkt dat het voor haar oom en nichtjes een verademing is, dat een paar keer in de week iemand anders de zorg overneemt. Patricia solliciteert bij Home Instead in Enschede en wordt aangenomen! Sinds 1 september heeft ze een contract. ‘Ik verdien er minder mee, maar ik vind het werk enorm leuk. Ik heb nu vijf cliënten die ik wisselend bezoek. Bij de ene is dat misschien maar eens per week, bij de ander kan het elke dag een paar uur zijn. Het een-op-een werken vind ik erg fijn. Ik geef persoonlijke aandacht. Soms ben ik alleen een luisterend oor, soms ga ik met iemand zwemmen, net wat de vraag is. Omdat het zo goed werkt, zoek ik nu voor mijn 94-jarige moeder, die in Arnhem op zichzelf woont, ook uit of ze Home Instead in kan schakelen. Om ons als kinderen wat extra ondersteuning te geven bij de mantelzorg voor onze moeder, zodat we het langer volhouden.’

Opleiding tot hypnotiseur

En er is nog een mooie ‘bijvangst’ voor Patricia in dit verhaal. Een van de vier beroepen die er bij de beroepentest uit komt, is hypnotiseur. Bij het horen van de uitslag van de vragentest vraagt ze de begeleider ‘zou dat bij me passen?’. ‘Jazeker!’, krijgt ze te horen. En dat geeft haar het juiste duwtje om te beginnen met de opleiding tot hypnotiseur. ‘Dat is echt het gevolg van dit traject’, aldus Patricia.


Delen