Naar overzicht
Werkende en Werkzoekende en ZZP | 02-06-2024

7 tips: eerste hulp bij omscholen

Je denkt na over een ander beroep en dan komt al snel het begrip omscholen voorbij. Wat de reden ook is dat je over omscholing nadenkt: het blijft spannend om de eerste stap te zetten. Want wanneer maak je nu een overwogen keuze? Leerwerkloket Twente geeft je 7 tips 'De eerste hulp bij omscholen’: 

1. Doe interesse-, competentie- en beroepskeuzetesten 
Als je je wilt omscholen is het belangrijk om te weten wie jij bent, wat je kan en wat je wil. Hierbij kunnen Competentie-, persoonlijkheids-, interesse- en beroepskeuzetesten helpen. Op verschillende online platforms kun je gratis testen doen. Bekijk hier een gratis beroepskeuzetest, een competentietest en een persoonlijkheidstest

2. Gebruik je netwerk 
Wil je docent, lasser of schilder worden? Ga in gesprek met een docent, lasser of schilder uit jouw netwerk! Iemand uit het werkveld weet precies wat de voor- en nadelen zijn van de functie en wat je nodig hebt om aan de slag te kunnen. Dit helpt jou om een beter beeld te krijgen van het beroep.

3. Loop een dag mee
Je ziet het beste in de praktijk of je warmloopt voor een beroep. Veel bedrijven staan te springen op goed en gemotiveerd personeel. Vraag of je een keer een dag mee mag lopen met een medewerker van een bedrijf. Je ziet dan heel goed wat de taken en verantwoordelijkheden zijn en of het werk bij jou past.

4. Onderzoek de kansen op een baan
Natuurlijk wil je ook graag werk kunnen vinden in het beroep waarin jij je wilt gaan omscholen. Daarom adviseren we je altijd te kijken naar de kans op een baan. Dit verschilt van beroep tot beroep en is afhankelijk van de hoeveelheid vacatures en geschoolde mensen. UWV brengt in kaart welke beroepen kansrijk, of juist minder kansrijk, zijn. Ook maken ze een lijst met overstapberoepen. Lees hier meer. 

5. Welke scholing past bij jou
Yes, je hebt een beroep uitgekozen;  nu is de vraag: welke scholing past daarbij? Er is zoveel keuze. Ga bij jezelf na wat past bij jou en je persoonlijke situatie. Wil je leren en werken combineren of even volledig naar school? Past een private of publieke opleiding het beste bij je? Wil je in een klas leren of online? Het is handig om bij jezelf na te gaan wat voor soort scholing bij jou past en wat voor jou werkt.

6. Hoe kan ik omscholing betalen? 
Scholing is een investering in de toekomst! Maar soms komt het even niet uit. Gelukkig vinden werkgevers en overheid het belangrijk dat jij blijft ontwikkelen. Er zijn verschillende financiële regelingen die jou kunnen helpen bij het bekostigen van jouw scholing. Op onze website vind je een handig overzicht van alle mogelijkheden om jouw scholing (gedeeltelijk) te financieren.

 7. Ga in gesprek 
Omscholen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Een loopbaanadviseur, bijvoorbeeld van Leerwerkloket Twente, kan je helpen om de omscholing mogelijk te maken. De loopbaanadviseurs gaan met jou in gesprek over wat je wil bereiken, wat je al in huis hebt, welke scholing je extra kansen biedt op de arbeidsmarkt en welke scholingsbudgetten er zijn in Twente om jouw wens te financieren.  Je hoeft het zelf niet allemaal uit te zoeken.

Wil je in gesprek met een van onze loopbaan- of scholingsadviseurs? Vul hier contactformulier in en wij helpen je! 

Delen

Gerelateerde berichten

NO OPTION SET