Naar overzicht
Werkende en Werkzoekende | 16-12-2021

7 Tips: Je bent de schoolbanken ontgroeid, hoe ga je toch weer leren?

Jij, of misschien je werkgever, weet dat je moet blijven leren. Om je huidige werk goed te kunnen doen of om een andere baan te vinden. Door het volgen van een opleiding of cursus laat je zien dat je bereid bent om nieuwe dingen te leren die nodig zijn op de huidige arbeidsmarkt.

Toch merk je aan jezelf dat je het spannend vindt om te starten met een opleiding, training of cursus. Misschien ben je al 10, 20 of 30 jaar niet meer naar school geweest. Kun je nog wel leren? Welk niveau of welke manier van leren past bij je? Waar begin je? Misschien ben je onzeker en durf je de eerste stap niet te zetten. Deze tips helpen je om een eerste stap te zetten en in beweging te komen:

1. Leer online 
Er zijn allerlei manieren om te leren, ook gratis. Als het bij je past kun je online veel doen. Kijk bijvoorbeeld op oefenen.nl of op werk-portal.nl. Ook zijn er nog heel veel andere digitale mogelijkheden, kijk bijvoorbeeld bij het overzicht op onze site.

2. Volg een deeltijdstudie
Veel mensen denken dat je vijf dagen in de week naar school moet als je een opleiding wilt volgen, maar dit hoeft zeker niet! Leren en werken kun je goed combineren. Je kunt een deeltijdstudie combineren met een parttime baan of een BBL opleiding volgen. Kijk voor opleidingen op https://icares.com/ of https://www.kiesmbo.nl/. Leerwerkbanen waarbij je een opleiding kunt volgen vind je o.a. op de site https://leerbanenmarkt.nl/zoek/.

3. Zoek een training of cursus
Er zijn enorm veel cursussen, trainingen of deelmodules. Er is altijd iets dat bij jouw wens of niveau past. Ook hiermee toon je aan dat je actuele kennis hebt en leerbereid bent. Op de sites edubookers of springest vind je informatie van private opleiders. 

4. Begin op een niveau dat bij je past
Als je al een tijd niet naar school bent geweest, kun je twijfelen over het niveau waarop je een opleiding kunt doen. Opleiders of het Leerwerkloket helpen je om inzicht te krijgen in jouw opleidingsniveau.

5. Start niet te groot 
Snuffelstages of voorschakeltrajecten kunnen jou helpen als je wil overstappen naar een andere sector, wilt kennismaken met een wensberoep of een indruk wilt krijgen van een opleidingstraject. Als dit goed bevalt, kun je daarna kiezen voor een volledige certificering- of diploma route 

6. Focus je op wat een ontwikkeltraject je oplevert
Leren kost tijd en energie. Een goede motivatie is essentieel voor als je iets wilt bereiken. De ervaring leert dat als je echt gemotiveerd bent, het je ook gaat lukken.

7. Ga in gesprek
Een Leven Lang Ontwikkelen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Door in gesprek te gaan met een loopbaanadviseur, bijvoorbeeld van Leerwerkloket Twente*, zet je je wensen om in een concreet stappenplan. Wat wil je bereiken, wat heb je al in huis en welke scholing biedt je extra kansen op de arbeidsmarkt? Zijn er scholingsbudgetten beschikbaar in Twente om jouw wens te financieren? Allemaal vragen die in gesprek beantwoord kunnen worden. 

Delen

Gerelateerde berichten

Algemeen en Student en Werkende en Werkgever en Werkzoekende | 04-10-2024

In Twente gaat iedereen mee richting werk

De arbeidsmarktregio Twente heeft definitief 7,5 miljoen euro subsidie ontvangen vanuit het Europees Sociaal Fonds (ESF). De ontvangen subsidie wordt ingezet voor arbeidsmarktgerichte trajecten richting betaald werk of het starten van een eigen bedrijf. Zo wordt Leerwerkloket Twente ook gedeeltelijk gefinancierd vanuit ESF. Jenny Holtrop, manager Leerwerkloket Twente, vertelt: "We zijn ontzettend blij met de financiering vanuit ESF. Door deze financiering kunnen we veel inwoners helpen bij hun zoektocht naar (ander) werk."

Lees bericht

Algemeen en Werkende en Werkgever en Werkzoekende | 03-18-2024

Maak kennis met onze regionaal financieel adviseurs Ellen en Linda

Sinds maart 2024 zijn collega’s Ellen Alberink en Linda de Wolf onze regionale experts op het gebied van financiële regelingen. Zij kijken onafhankelijk mee met professionals, werkgevers en kandidaten om een passende financiële oplossing te vinden voor scholing en (leerwerk)projecten. Wij geloven: voor iedereen zou een leven lang ontwikkelen mogelijk moeten zijn.

Lees bericht

Algemeen en Werkende en Werkgever en Werkzoekende | 03-13-2024

Leerwerkloket Twente blijft zich ontwikkelen. Petra blikt terug op haar eerste professionaliseringsoverleg met het thema ASS.

Leerwerkloket Twente organiseert iedere vier weken een profoverleg voor de loopbaanadviseurs. Om onze kandidaten goed te kunnen adviseren is het belangrijk om ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, in het onderwijs en in de maatschappij te volgen en onszelf hierin professionaliseren.

Lees bericht

NO OPTION SET