Naar overzicht
Werkende en Werkzoekende | 16-12-2021

7 Tips: Je bent de schoolbanken ontgroeid, hoe ga je toch weer leren?

Jij, of misschien je werkgever, weet dat je moet blijven leren. Om je huidige werk goed te kunnen doen of om een andere baan te vinden. Door het volgen van een opleiding of cursus laat je zien dat je bereid bent om nieuwe dingen te leren die nodig zijn op de huidige arbeidsmarkt.

Toch merk je aan jezelf dat je het spannend vindt om te starten met een opleiding, training of cursus. Misschien ben je al 10, 20 of 30 jaar niet meer naar school geweest. Kun je nog wel leren? Welk niveau of welke manier van leren past bij je? Waar begin je? Misschien ben je onzeker en durf je de eerste stap niet te zetten. Deze tips helpen je om een eerste stap te zetten en in beweging te komen:

1. Leer online 
Er zijn allerlei manieren om te leren, ook gratis. Als het bij je past kun je online veel doen. Kijk bijvoorbeeld op oefenen.nl of op werk-portal.nl. Ook zijn er nog heel veel andere digitale mogelijkheden, kijk bijvoorbeeld bij het overzicht op onze site.

2. Volg een deeltijdstudie
Veel mensen denken dat je vijf dagen in de week naar school moet als je een opleiding wilt volgen, maar dit hoeft zeker niet! Leren en werken kun je goed combineren. Je kunt een deeltijdstudie combineren met een parttime baan of een BBL opleiding volgen. Kijk voor opleidingen op https://icares.com/ of https://www.kiesmbo.nl/. Leerwerkbanen waarbij je een opleiding kunt volgen vind je o.a. op de site https://leerbanenmarkt.nl/zoek/.

3. Zoek een training of cursus
Er zijn enorm veel cursussen, trainingen of deelmodules. Er is altijd iets dat bij jouw wens of niveau past. Ook hiermee toon je aan dat je actuele kennis hebt en leerbereid bent. Op de sites edubookers of springest vind je informatie van private opleiders. 

4. Begin op een niveau dat bij je past
Als je al een tijd niet naar school bent geweest, kun je twijfelen over het niveau waarop je een opleiding kunt doen. Opleiders of het Leerwerkloket helpen je om inzicht te krijgen in jouw opleidingsniveau.

5. Start niet te groot 
Snuffelstages of voorschakeltrajecten kunnen jou helpen als je wil overstappen naar een andere sector, wilt kennismaken met een wensberoep of een indruk wilt krijgen van een opleidingstraject. Als dit goed bevalt, kun je daarna kiezen voor een volledige certificering- of diploma route 

6. Focus je op wat een ontwikkeltraject je oplevert
Leren kost tijd en energie. Een goede motivatie is essentieel voor als je iets wilt bereiken. De ervaring leert dat als je echt gemotiveerd bent, het je ook gaat lukken.

7. Ga in gesprek
Een Leven Lang Ontwikkelen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Door in gesprek te gaan met een loopbaanadviseur, bijvoorbeeld van Leerwerkloket Twente*, zet je je wensen om in een concreet stappenplan. Wat wil je bereiken, wat heb je al in huis en welke scholing biedt je extra kansen op de arbeidsmarkt? Zijn er scholingsbudgetten beschikbaar in Twente om jouw wens te financieren? Allemaal vragen die in gesprek beantwoord kunnen worden. 

Delen

Gerelateerde berichten