Naar overzicht
Werkgever | 12-06-2024

Brookhuis traint de Trainer

Het zijn turbulente tijden in de taxi- en vervoerssector. Aanbestedingstrajecten leiden tot  een wisselende personeelsbehoefte. Dit noodzaakt  Brookhuis tot optimalisatie van bedrijfsprocessen en verdere digitalisering. Dit vraagt nogal wat van de chauffeurs en hun werknemersvaardigheden. De reden voor de Brookhuis Groep om te participeren in de Kopgroep Basisvaardigheden van de Provincie Overijssel.

Sander Elsinga, HR manager: “We werken steeds meer online maar merken bij HR dat niet iedereen hierin meekomt. Het  zou ons enorm helpen als we een manier vinden om onze medewerkers op maat te ontwikkelen. Voordeel voor hun èn ons is dat ze dan meer zelfredzaam worden. We kunnen echter niet iedereen zo maar uitroosteren en klasjes maken. Bovendien zien we veel verschil in de vragen die binnenkomen”. Bram Tijman, HR-medewerker, vult aan: “We hebben veel medewerkers met negatieve leerervaringen die niet zomaar openstaan voor een opleiding of cursus. Daarom hebben we mentor chauffeurs benoemd die formeel de rol hebben om andere medewerkers te helpen leren. We zien dat op digitaal en communicatief gebied winst te behalen is.”

De uitdagingen die Brookhuis benoemt zijn het uitgangspunt van het plan dat in samenwerking met Jolanda Schonewille van Leerwerkloket Twente wordt opgesteld. De eerste stap is het verkennen van manieren van leren die bij de medewerkers en de bedrijfsvoering passen. Sander geeft aan dat het niet haalbaar is om de hele groep van chauffeurs te gaan screenen of te gaan opleiden. Maar een Train de Trainer principe met de Mentorchauffeurs wordt met veel enthousiasme ontvangen. De Mentorchauffeurs kunnen dan de chauffeurs die onder hen vallen ontwikkelen tijdens het werk. Het vertrekpunt is de Digimeter van Stichting Lezen en Schrijven die onder begeleiding wordt ingevuld. Elke mentorchauffeur krijgt een individueel gesprek over de uitslag en de vraag wat hij/zij zelf nodig heeft en graag zou leren. Met de inventarisatie van de ontwikkelwensen en -noodzaak wordt een maatwerk leerprogramma opgesteld op basis van de Werkversterker, het blended trainingsconcept Basisvaardigheden dat Leerwerkloket Twente in samenwerking met Zone College heeft ontwikkeld.

Ook Bram neemt periodiek deel aan de trainingssessies die onderdeel zijn van het blended leerprogramma. Blended betekent in dit geval een tablettraining om digitale vaardigheden al doende te optimaliseren, deels online en deels fysiek in klassikale setting. Met de online modules van Oefenen.nl en Werk-portal.nl kunnen de deelnemers in eigen tijd werken aan hun persoonlijke leerdoelen. In de klassikale bijeenkomsten wordt gewerkt aan leerdoelen die van groot belang zijn voor de rol van mentor, digitale vaardigheden, bedrijfseigen apps, goede communicatietechnieken, herkennen en bespreken van ontwikkelpunten bij de collega chauffeurs.

Sander en Bram zijn erg enthousiast over de groei die de mentor chauffeurs hebben doorgemaakt en het effect dat dat heeft in het bedrijf:

  • Er is meer saamhorigheid en teamgevoel
  • De digitale skills zijn verbeterd. 
  • De wijze van communiceren is sterk verbeterd, zowel schriftelijk als mondeling..
  • De mentor chauffeurs nemen de chauffeurs meer mee in digitale processen waardoor er minder vragen binnenkomen bij de afdeling HR.

Dit vraagt om een vervolg, voor deze groep of voor een hele nieuwe deelnemersgroep. Sander en Bram benadrukken hoe belangrijk de Brookhuis Groep het vindt om een goed en sociaal werkgever te zijn. Sander: “het is heel waardevol dat een partij als Leerwerkloket Twente er is om ons als werkgever op weg te helpen en te voorzien van alle relevante informatie en financiële regelingen waarop wij een beroep kunnen doen”.

Wil je graag in gesprek met een ondernemersadviseur? 

Neem vrijblijvend contact op!

Delen

Gerelateerde berichten

Werkgever | 07-26-2024

Vooruitblik op de toekomst: Ontwikkelpad Kinderopvang in Twente

Centrumgemeente Enschede heeft namens de arbeidsmarktregio opdracht gegeven om het Ontwikkelpad Kinderopvang vorm te geven in Twente. Door recente ontwikkelingen wordt er een aanzienlijke krapte verwacht in de kinderopvangsector. Verschillende partijen hebben de krachten gebundeld om samen de kinderopvang toekomstbestendig en wendbaar te maken. Deze samenwerking omvat onder andere Leerwerkloket Twente, ROC van Twente, Werkplein Twente en SBB. En dat doen we graag samen met de Twentse kinderopvangorganisaties.

Lees bericht

Werkgever en Werkzoekende en ZZP | 06-19-2024

5 tips: Zet je loopbaan in het zonnetje

De zomerperiode is bijna aangebroken. De zomer is niet alleen een tijd van zon, vakantie en ijsjes. Het is ook een uitgelezen moment om je loopbaan eens extra aandacht te geven. Of je nu al een baan hebt of op zoek bent naar werk, deze zonnige periode biedt kansen voor reflectie en groei. Hier zijn enkele tips om aan de slag te gaan met je loopbaan.

Lees bericht

Werkgever | 06-19-2024

'We moeten het samen doen'

De tweede Kopgroep Basisvaardigheden is gestart. Deelnemende werkgevers gaan aan de slag met laaggeletterdheid. "Iemand die de basisvaardigheden niet beheerst kost alleen maar geld, voor de maatschappij, maar ook voor werkgevers. In mijn vorige baan kon ik bijvoorbeeld niet beoordelen of ik een goedkopere oplossing had voor de klant, dus ik koos altijd voor de dure optie die ik kende. En daarbovenop nog mijn verzuimkosten doordat ik veel uitviel."

Lees bericht

NO OPTION SET