Naar overzicht
Werkgever | 18-02-2024

Lukt het jouw medewerker niet om een VCA te halen?

“Heeft Wesley alweer zijn VCA niet gehaald? Hij moet echt beter zijn best gaan doen” Een herkenbare situatie voor leidinggevenden en/of  HR-professionals, terwijl een mogelijke gebrek aan  basisvaardigheden niet altijd wordt herkend. Maar hoe herken je de signalen? Hoe ga je erover in gesprek? 

Donderdag 15 februari organiseerde de Provincie Overijssel in samenwerking met Leerwerkloket Twente in Stadstheater de Bond de voorstelling Laaggeletterd. Theatergroep Hetsen & Visschers liet zien waar mensen met lage basisvaardigheden tegenaan lopen: van belangrijke informatie missen tot niet kunnen halen van een verplicht vakdiploma. En denk je dat komt niet vaak voor? 1 op de 7 werkenden heeft moeite met lezen, schrijven, rekenen of digitale vaardigheden. Een grote kans dat het ook in jouw bedrijf speelt.

Albert van Winden, voorzitter MKB Twente, heeft het in zijn voormalig functie als directeur van Twente Milieu zelf gezien. Een enthousiaste en gemotiveerde vrachtwagenchauffeur, die al 20 jaar in dienst was, vertelde dat hij opa werd. Albert: ‘Wauw wat mooi, dan kun je je kleinkinderen gaan voorlezen’. Vanaf dit moment werd de chauffeur heel stil. Oorzaak: door zijn gebrek aan basisvaardigheden kon hij helemaal niet voorlezen. Hoe heeft hij dat al die jaren gedaan? Simpel, hij onthield alle straatnamen en het rijbewijs had hij mondeling gedaan.

Door smoesjes als “ik ben mijn bril vergeten”, “wie maakt die brieven nu zo moeilijk?” of “Ik heb nu geen tijd, maar ik vul het later wel in” herken je het niet altijd. En als je het al ziet, dan is het bespreekbaar maken ingewikkeld. Gemmi Natter, voormalig HR-adviseur bij Plus Retail, vertelt: ‘Ik neem het nu standaard in ontwikkelgesprekken met medewerkers mee. Het gaat dan niet enkel om lezen en schrijven, maar ook of iedereen goed mee kan met digitale systemen.”

Tijs de Bree, gedeputeerde Provincie Overijssel, Murat Yildirim, wethouder gemeente Oldenzaal, en Jacquelien Freriksen, wethouder gemeente Hengelo, benadrukken het belang van goede basisvaardigheden. “Niet alleen voor inwoners zelf, maar ook de arbeidsmarkt gezond en draaiende te houden.”
Wil jij graag weten hoe je het gesprek aan kunt gaan en welke mogelijkheden er zijn om jouw medewerker te helpen?

Neem contact op

Delen

Gerelateerde berichten

Algemeen en Student en Werkende en Werkgever en Werkzoekende | 04-10-2024

In Twente gaat iedereen mee richting werk

De arbeidsmarktregio Twente heeft definitief 7,5 miljoen euro subsidie ontvangen vanuit het Europees Sociaal Fonds (ESF). De ontvangen subsidie wordt ingezet voor arbeidsmarktgerichte trajecten richting betaald werk of het starten van een eigen bedrijf. Zo wordt Leerwerkloket Twente ook gedeeltelijk gefinancierd vanuit ESF. Jenny Holtrop, manager Leerwerkloket Twente, vertelt: "We zijn ontzettend blij met de financiering vanuit ESF. Door deze financiering kunnen we veel inwoners helpen bij hun zoektocht naar (ander) werk."

Lees bericht

Algemeen en Werkende en Werkgever en Werkzoekende | 03-18-2024

Maak kennis met onze regionaal financieel adviseurs Ellen en Linda

Sinds maart 2024 zijn collega’s Ellen Alberink en Linda de Wolf onze regionale experts op het gebied van financiële regelingen. Zij kijken onafhankelijk mee met professionals, werkgevers en kandidaten om een passende financiële oplossing te vinden voor scholing en (leerwerk)projecten. Wij geloven: voor iedereen zou een leven lang ontwikkelen mogelijk moeten zijn.

Lees bericht

Algemeen en Werkende en Werkgever en Werkzoekende | 03-13-2024

Leerwerkloket Twente blijft zich ontwikkelen. Petra blikt terug op haar eerste professionaliseringsoverleg met het thema ASS.

Leerwerkloket Twente organiseert iedere vier weken een profoverleg voor de loopbaanadviseurs. Om onze kandidaten goed te kunnen adviseren is het belangrijk om ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, in het onderwijs en in de maatschappij te volgen en onszelf hierin professionaliseren.

Lees bericht

NO OPTION SET