Naar overzicht
Werkgever | 26-04-2023

Deze week is ondernemersadviseur Jolanda Schonewille te beluisteren in de Podcast van de Werkbank. Presentator Zegert van de Linden interviewt Jolanda over basisvaardigheden op de werkvloer. Dat is een breed begrip, het gaat dan competenties op het gebied van taal, rekenen en gebruik van digitale middelen. Vaardigheden die nodig zijn om je te kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. Om je zelf goed te kunnen redden op elk gebied, zowel op het werk als In de privésfeer.

"Je denkt vaak aan laagopgeleide mensen die beperkt vaardig zijn, maar dat is zeker een verkeerde aanname. Er zijn ook veel mensen die op MBO (+) niveau functioneren maar bepaalde vaardigheden toch niet (meer) beheersen. Als je iets niet vaak genoeg doet of niet oefent, dan verlies je de vaardigheid. Vaardigheden heb je ook in combinatie met elkaar nodig. Als je bijvoorbeeld goed bent in gebruik van digitale tools, maar je beheerst de taal niet.., dan loop je alsnog vast. Hetzelfde geldt omgekeerd, als je wel kunt lezen, maar niet kunt omgaan met een computer, tablet of telefoon dan kun je niet mee in wat de huidige maatschappij van je verwacht".

Er heerst een taboe op het niet mee kunnen komen: Jolanda: "Er zijn heel veel mensen die iets niet goed kunnen maar dat toch niet willen erkennen. Zij hebben trucjes ontwikkeld om het te verbergen. Wij bieden bedrijven hulp om een eventueel probleem in hun bedrijf te ontdekken en de medewerkers te helpen. Met maatwerk oplossingen waarmee zowel het bedrijf als de medewerker het beste geholpen wordt."

Beluister hier de hele podcast

Delen

Gerelateerde berichten