Naar overzicht
Werkgever | 19-06-2024

"We moeten het samen doen"

Je helpt niet alleen een individu, maar zijn hele omgeving" aldus Dennis. Dennis Bos, landelijke Taalheld van 2023, inspireert bij de aftrap van de tweede Kopgroep Bedrijven van de Provincie Overijssel.

Vaak zijn lage basisvaardigheden niet duidelijk zichtbaar bij werknemers. Dennis vertelt: “Ik had een prima baan en was goed in mijn werk. Ik had mezelf veel handigheidjes aangeleerd waardoor niemand vermoedde dat ik moeite had met taal. Maar ondertussen kostte alles me super veel energie waardoor ik regelmatig verzuimde en op enig moment helemaal uitviel”. Door omstandigheden heeft Dennis nooit zijn basisvaardigheden goed kunnen ontwikkelen. Hierdoor heeft hij altijd geworsteld met wat de maatschappij en werk van hem vragen. Een hulpverlener herkende zijn problemen en heeft Dennis geholpen zijn basisvaardigheden op niveau te krijgen. “Ik ben heel blij dat ik nu mijn dochter kan helpen met huiswerk, goed met internet kan omgaan en in staat ben om een MBO opleiding te volgen”.

Tijs de Bree, gedeputeerde van de Provincie Overijssel, en Jacqueline Freriksen, wethouder in Hengelo en portefeuillehouder namens de 14 Twentse gemeenten, danken Dennis voor zijn persoonlijke verhaal. Tijs de Bree richt zich tot de vertegenwoordigers van de Kopgroep Bedrijven: 4Minutes, Breman Installatiegroep, De Fabriek/PI Almelo, Defendos Secrurity, Deltex, Deltion, Labora Quadratum, Max Aarts/Optimum Group, en Sallandse Wegenbouw. “Wij zijn erg blij dat jullie participeren in de tweede Kopgroep van de Provincie Overijssel en samen met ons de Basisvaardigheden in Overijssel willen verbeteren“.

“We moeten het samen doen”, vervolgt Jacqueline Freriksen, "de gemeente, de arbeidsmarktregio, de Provincie Overijssel en jullie als werkgevers. Wij kunnen als overheid beleid en financiële regelingen bedenken, maar bij jullie in het bedrijf moet het gebeuren. We begrijpen dat het best lastig is om als werkgever om in je organisatie lage basisvaardigheden te signaleren, te durven bespreken en een oplossing voor je medewerker te bedenken. We willen met inzet van Leerwerkloket Twente en Stichting Lezen en Schrijven jullie op maat helpen. Maak vooral gebruik van de expertise, capaciteit en middelen die er zijn. Samen kunnen we zorgen voor basisvaardige, goed inzetbare en gelukkige medewerkers en hen op weg helpen om zich een Leven Lang te Ontwikkelen”.

“Een beetje erkenning en hulp heeft mij zoveel gebracht” geeft Dennis de aanwezigen mee. “Die rol kun je als werkgever pakken. Iemand die de basisvaardigheden niet beheerst kost alleen maar geld, voor de maatschappij, maar ook voor werkgevers. In mijn vorige baan kon ik bijvoorbeeld niet beoordelen of ik een goedkopere oplossing had voor de klant, dus ik koos altijd voor de dure optie die ik kende. En daarbovenop nog mijn verzuimkosten doordat ik veel uitviel. Nu ik alles op orde heb voel ik me op veel meer fronten waardevol: als vrijwilliger, in mijn gezin en op het werk. Ik ben gewoon veel gelukkiger.”

Je kunt nog deelnemen aan de Kopgroep Basisvaardigheden. We informeren je direct over de kansen die er voor je zijn in project https://ikletterop.nl/. Werkgever in Twente en vrijblijvend de mogelijkheden verkennen?.

Neem contact op met Leerwerkloket Twente.

Werkgever in de rest van Overijssel? Neem contact op met Asia Golunska van de Provincie Overijssel; j.golunska@overijssel.nl.


Delen

Gerelateerde berichten

NO OPTION SET