Naar overzicht
Werkgever | 24-10-2023

Terugblik Congres Basisvaardigheden in het Heracles Stadion

Inspiratie, inzicht en bewustwording op het thema basisvaardigheden is wat de deelnemers meenemen na het Congres Basisvaardigheden van 5 oktober. Het congres is georganiseerd door de Provincie Overijssel in samenwerking met de Twentse wethouders Jacqueline Freriksen en Aimee van der Ham, Leerwerkloket Twente en Stichting Lezen en Schrijven.

Dr. Nathascha Notten, socioloog en expert-onderzoeker, neemt de aanwezigen mee in haar persoonlijke missie: bijdragen aan gelijke kansen – ongeacht het gezin, buurt of de regio waarin iemand geboren wordt. Ze deelt haar inzichten verkregen uit wetenschappelijk onderzoek en roept iedereen op om Gids te worden. Een gids geeft toegang en vertrouwen en helpt een ander om in beweging te komen. Iedereen kan een gids zijn, met name als het gaat om basisvaardigheden.

Mijn persoonlijke reflectie: als je een goede collega bent, ben je dan niet automatisch ook een gids?

Dr. Jeltje Talen, Associate lector Leven Lang Ontwikkelen van Hogeschool Windesheim, schetst het belang van een Leven Lang Ontwikkelen. Zonder aandacht en inspanning kan geen werkgever en geen individu een duurzame positie op de arbeidsmarkt en in de samenleving krijgen en behouden. Voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt zijn we afhankelijk van: wendbare medewerkers, lerende organisaties en een leerrijke regio. Via een leercultuurscan kun je als werkgever inzicht krijgen in hoe je het lerend vermogen van je organisatie kunt vergroten. Jeltje laat zien dat aandacht voor informeel leren een organisatie veel kan opleveren.

Mijn persoonlijke reflectie: in de missie van Leerwerkloket Twente herkennen we ons in de visie van Jeltje. Waarbij we het thema integreren met een aanpak op het thema basisvaardigheden. We hebben het dan over de vaardigheden om je aan te kunnen passen aan veranderingen en innovaties, ofwel om invulling te geven aan een Leven Lang Ontwikkelen.

Stichting Lezen en Schrijven deelt inzichten op het thema digitalisering en de aanpak van de Provincie Overijssel via voorbeeldcasussen van Plus Retail en de Schagen Groep.  

Een waardevolle invulling van de middag is het inkijkje in de praktijk van de bedrijven die in de eerste Kopgroep van de Provincie hebben geparticipeerd. We hebben nu een beeld van de uitdaging, aanpak en resultaten van de koplopers; Plus Retail, Atalian, Asito, Brookhuis Delta Wonen en de Schagen Groep.

Binnenkort start een nieuwe kopgroep met bedrijven uit de Provincie Overijssel. Wil jij weten of er in jouw organisatie een uitdaging is? Wil je  jouw medewerkers versterken en met jouw aanpak andere bedrijven inspireren? Met inzet van onze expertise, capaciteit en middelen? Meld je en we gaan vrijblijvend in gesprek. 

Jolanda Schonewille

Strategisch adviseur Leven Lang Ontwikkelen

Voor meer info:

Delen

Gerelateerde berichten