Naar overzicht
Student en Werkende en Werkzoekende | 19-10-2022

Een opleiding vinden die bij je past? Lieke helpt je hierbij!

Een opleiding kiezen die echt bij je past. Loopbaanadviseur Lieke had er grote moeite mee. Nu helpt ze inwoners van Twente bij de keuze voor opleiding en werk. Haar specialisme zijn jongere Twentenaren (van +- 18 tot 30 jaar) die (vaker) gestopt zijn met hun opleiding en niet weten wat dan wel bij ze past. Het is logisch dat ze bang zijn om de verkeerde keuze te maken want er zijn zoveel mogelijkheden. Lieke geeft mee dat je eigenlijk nooit een verkeerde keuze maakt; als het op dat moment goed voelt, maak je een goede keuze! Maak kennis met loopbaanadviseur Lieke. 

Hoe ben je bij het Leerwerkloket terecht gekomen?
Lieke: Ik ben het typische voorbeeld van: bij het één beginnen, eindigen bij het ander. Nadat ik twee hbo opleidingen vroegtijdig stopte, besloot ik aan mijn omgeving te vragen welke studie en welk beroep ze bij mij vonden passen. Iedereen vertelde mij dat ze vonden dat ik goed kon plannen en organiseren.
Daarom besloot ik een versnelde MBO opleiding directiesecretaresse/managementassistente te volgen, waarna ik direct bij ROC van Twente aan de slag kon. Ik kwam in aanraking met Leerwerkloket Twente. In ontwikkelgesprekken met Jenny, mijn leidinggevende, kwam mijn ambitie voor een hbo-studie tot loopbaanadviseur naar voren. Ik had zelf veel moeite met het kiezen van een opleiding en het leek me geweldig om juist anderen nu hierbij te helpen. En zo startte mijn carrière als loopbaanadviseur!

Wat spreekt je zo aan in het beroep?

“Mensen hebben nog vaak het idee dat je een opleiding of baan voor de komende 40 jaar kiest, dat is allang niet meer zo. Je merkt dat veel mensen mede daardoor bang zijn om een verkeerde keuze te maken, maar dit is helemaal niet nodig. Een loopbaankeuze maken is nu eenmaal spannend, ik herken dat gevoel heel goed. Er zijn zoveel verschillende opleidingen, maar hoe weet je nu wat er bij je past, wat er is en hoe maak je een keuze? Het is logisch dat veel mensen door de bomen het bos niet meer zien. Ik had destijds graag geweten dat er een Leerwerkloket was, die mij hielp bij het maken van een keuze. En nu doe ik het zelf!“

Maar hoe doe je dat dan? 

“Ik kijk altijd naar diegene die tegenover mij zit: wanneer krijgt iemand een glinstering in zijn ogen? Een tijd geleden sprak ik een jongere die niet wist welke opleiding hij wilde gaan doen. We gingen in gesprek over zijn hobby’s. Hij vertelde dat hij graag in zijn vrije tijd aan auto’s sleutelde. Dus ik vroeg: zou je daar niet je beroep van willen maken? Met grote ogen keek hij mij aan: hij had hier nog nooit over nagedacht en de puzzelstukjes leken op z’n plek te vallen. Hij gaat nu meelopen in een autogarage om te kijken wat bij hem past. Dit geeft mij echt voldoening!”

Welke tip wil je meegeven? 

“Eigenlijk maak je nooit een verkeerde keuze. Als een keuze op dit moment goed voelt, is dat de beste keuze die je kunt maken!”

Weet jij niet welke opleiding je moet kiezen? Loopbaandviseur Lieke helpt je graag. Meld je aan via het contactformulier en ga vrijblijvend in gesprek! 

Delen

Gerelateerde berichten