Naar overzicht
Algemeen en Werkende en Werkzoekende | 19-10-2023

“De drijfveer om iets te veranderen komt van binnenuit” Maak kennis met Ingrid

Ingrid Kosterink, loopbaanadviseur bij Leerwerkloket Twente, werkt hier sinds 2019. Ze begeleidt al jaren mensen om te adviseren in loopbaan en werk. Bij het Leerwerkloket spreekt ze mensen voornamelijk met een drijfveer van binnenuit. Ingrid zegt zelf over haar werk: “Ik faciliteer mensen in het maken van een keuze, maar iemand staat altijd zelf aan het roer. ” Maak kennis met loopbaanadviseur Ingrid.

Hoe ben je bij het Leerwerkloket terecht gekomen?
Ingrid: “Via mijn werk bij het UWV had ik al kennisgemaakt met Leerwerkloket Twente. De gevarieerde omgeving  met veel dynamiek sprak mij heel erg aan. Daarnaast merkte ik dat ik het leuk vond om mensen te spreken vanuit een andere motivatie. De drijfveer, van mensen die bij Leerwerkloket komen, komt echt van binnenuit."

Wat doe je als loopbaanadviseur?
"Veel mensen ‘rollen’ in een bepaalde baan, waarbij de keuze niet altijd bewust is. Toch staat iedereen minstens één keer in zijn loopbaan op een soort rotonde. Waarbij je niet goed weet welke afslag je moet nemen. Dit kan zijn als je je baan verliest, maar ook omdat je wat anders wil. Als loopbaanadviseur faciliteer ik in het maken van een keuze, maar ik zal nooit het roer overnemen. Dit is echt aan degene zelf."

Hoe doe je dat?  
"In mijn gesprekken is het uitgangspunt de persoon zelf. Iedereen neemt zijn eigen bagage mee. Uit welke situatie kom je? En hoe gemotiveerd ben je? Vervolgens geef ik handvatten om vage plannen concreter te maken. Voor mij is het gesprek geslaagd als iemand zegt: “De vraag waarmee ik binnenkwam is beantwoord.” Ik word blij als iemand zelf aangeeft dat hij echt verder is gekomen. Bij de een is 1 loopbaangesprek voldoende, terwijl een ander meerdere gesprekken nodig heeft.

Daarnaast kan ik ook loopbaantesten inzetten als dit nodig is, die mensen zelf invullen waarna we een gesprek over de uitkomsten hebben. Dit kan helpen om mensen een beeld te geven van wie ze zijn, wat ze kunnen en wat ze willen. Vervolgens geef ik een advies, waarin ik het belangrijk vind dat ze een realistisch advies krijgen. Ik schuw ook niet om in mijn advies iets af te raden, als ik denk dat het geen goede keuze is. Bijvoorbeeld als er een kleine kans op werk is. De definitieve keuze is aan degene zelf. 

Heb je een voorbeeld van een keuze die mensen kunnen maken?
Een tijdje geleden sprak ik een man die niet helemaal goed op zijn plek zat in het werk. Hij besloot: “Ik blijf hier sowieso tot juni werken, maar dan moet mijn takenpakket wel veranderd zijn”. Ik vind het mooi dat hij zelf bewust deze keuze maakt en besluit voorlopig daar te blijven werken. Dit is ook een stap. Ik ben er van overtuigd dat wanneer je één stap zet, er vanzelf vervolgstappen komen. Vaak hoor ik: toevallig kwam ik deze vacature tegen. Maar ik geloof dat toeval niet bestaat. Je hebt hier zelf echt invloed op.“

Wil jij echt iets veranderen of vrijblijvend in gesprek? Ga in gesprek met Ingrid of één van de andere loopbaanadviseurs van Leerwerkloket Twente.

Neem contact op!

Delen

Gerelateerde berichten

Algemeen en Student en Werkende en Werkgever en Werkzoekende | 04-10-2024

In Twente gaat iedereen mee richting werk

De arbeidsmarktregio Twente heeft definitief 7,5 miljoen euro subsidie ontvangen vanuit het Europees Sociaal Fonds (ESF). De ontvangen subsidie wordt ingezet voor arbeidsmarktgerichte trajecten richting betaald werk of het starten van een eigen bedrijf. Zo wordt Leerwerkloket Twente ook gedeeltelijk gefinancierd vanuit ESF. Jenny Holtrop, manager Leerwerkloket Twente, vertelt: "We zijn ontzettend blij met de financiering vanuit ESF. Door deze financiering kunnen we veel inwoners helpen bij hun zoektocht naar (ander) werk."

Lees bericht

Algemeen en Werkende en Werkgever en Werkzoekende | 03-18-2024

Maak kennis met onze regionaal financieel adviseurs Ellen en Linda

Sinds maart 2024 zijn collega’s Ellen Alberink en Linda de Wolf onze regionale experts op het gebied van financiële regelingen. Zij kijken onafhankelijk mee met professionals, werkgevers en kandidaten om een passende financiële oplossing te vinden voor scholing en (leerwerk)projecten. Wij geloven: voor iedereen zou een leven lang ontwikkelen mogelijk moeten zijn.

Lees bericht

Algemeen en Werkende en Werkgever en Werkzoekende | 03-13-2024

Leerwerkloket Twente blijft zich ontwikkelen. Petra blikt terug op haar eerste professionaliseringsoverleg met het thema ASS.

Leerwerkloket Twente organiseert iedere vier weken een profoverleg voor de loopbaanadviseurs. Om onze kandidaten goed te kunnen adviseren is het belangrijk om ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, in het onderwijs en in de maatschappij te volgen en onszelf hierin professionaliseren.

Lees bericht

NO OPTION SET