Naar overzicht
Algemeen en Werkende en Werkgever en Werkzoekende | 13-03-2024

Leerwerkloket Twente blijft zich ontwikkelen. Petra blikt terug op haar eerste professionaliseringsoverleg met het thema ASS.

Loopbaanadviseur Petra Streng werkt, vanaf begin januari 2024, bij Leerwerkloket Twente. Ze kijkt vol verwondering terug op haar eerste professionaliseringsoverleg (profoverleg) waarin Hans de Ruiter van Maatwerkbanen en Annique Kajim van Visiegroep vertelden over ASS. “Wauw, wat een voedend overleg. Hans en Annique hebben ons echt meegenomen in de wereld van ASS: van de kenmerken tot concrete tips aan de hand van praktijksituaties.” Leerwerkloket stimuleert Leven Lang Ontwikkelen, ook voor onze collega's. Lees het interview met Petra.

Wat is het profoverleg? 

“Leerwerkloket Twente organiseert iedere vier weken een profoverleg voor de loopbaanadviseurs. Om onze kandidaten goed te kunnen adviseren is het belangrijk om ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, in het onderwijs en in de maatschappij te volgen en onszelf hierin professionaliseren.

De loopbaanadviseurs zien dat er steeds meer kandidaten met Autismespectrumstoornissen (ASS) zich melden voor een loopbaangesprek. Vanuit hier ontstond de vraag:  “Hoe kunnen wij aansluiten met een kandidaat met ASS?” Daarom zijn Hans de Ruiter, Maatwerkbanen, en Annique Kajim van Visiegroep uitgenodigd om meer te vertellen over ASS en tips gaven. Wij zijn natuurlijk nu niet meteen experts op het gebied van ASS, maar we hebben wel handvatten en tips meegekregen’. 

Wat is jou het meest bijgebleven? 

“Vooral het ‘geen open vragen stellen’ was een echte eye-opener. Dit voelt heel onnatuurlijk voor een loopbaanadviseur, omdat je het gesprek niet wilt sturen. Het was heel fijn om hier samen over in gesprek te gaan. Ook kregen we de tip om opdrachten en informatie op te knippen in kleine stukjes. Hierdoor wordt het gemakkelijker om te maken.”

Wat heeft het jou opgeleverd? 

“Het heeft voor mij echt opgeleverd dat je beter kunt signaleren  en dat je weet in te spelen op de behoefte van de kandidaat. In een gesprek benoemt niet altijd of iemand gediagnosticeerd is met ASS, door de signalen te herkennen kan ik hier beter op inspelen. We blijven er wel voor waken dat wij niet de begeleiding doen.”

Petra sluit af: “Ik ben zo blij dat ik bij een lerende organisatie terecht ben gekomen, waar je voeding brengt en je jezelf ook kunt voeden. Zo bijzonder dat we samen blijven ontwikkelen. Dit is ook nodig om inwoners zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen.”



Delen

Gerelateerde berichten

Algemeen en Student en Werkende en Werkgever en Werkzoekende | 04-10-2024

In Twente gaat iedereen mee richting werk

De arbeidsmarktregio Twente heeft definitief 7,5 miljoen euro subsidie ontvangen vanuit het Europees Sociaal Fonds (ESF). De ontvangen subsidie wordt ingezet voor arbeidsmarktgerichte trajecten richting betaald werk of het starten van een eigen bedrijf. Zo wordt Leerwerkloket Twente ook gedeeltelijk gefinancierd vanuit ESF. Jenny Holtrop, manager Leerwerkloket Twente, vertelt: "We zijn ontzettend blij met de financiering vanuit ESF. Door deze financiering kunnen we veel inwoners helpen bij hun zoektocht naar (ander) werk."

Lees bericht

Algemeen en Werkende en Werkgever en Werkzoekende | 03-18-2024

Maak kennis met onze regionaal financieel adviseurs Ellen en Linda

Sinds maart 2024 zijn collega’s Ellen Alberink en Linda de Wolf onze regionale experts op het gebied van financiële regelingen. Zij kijken onafhankelijk mee met professionals, werkgevers en kandidaten om een passende financiële oplossing te vinden voor scholing en (leerwerk)projecten. Wij geloven: voor iedereen zou een leven lang ontwikkelen mogelijk moeten zijn.

Lees bericht

Algemeen en Werkende en Werkzoekende | 01-25-2024

Lustrum Twents Fonds voor Vakmanschap. Eric: "Wij kunnen met het fonds echt maatwerk leveren"

30 januari bestaat het Twents Fonds voor Vakmanschap (TFvV) 5 jaar. Leerwerkloket Twente geeft, samen met Loopbaanstation, uitvoering aan het Twents Fonds. Onze adviseurs gaan in gesprek en beoordelen alle aanvragen voor de scholingscheque. Adviseur Eric Bloemberg is vanaf het begin betrokken bij het fonds en is trots: “Wij kunnen met TFvV echt maatwerk leveren”.

Lees bericht

NO OPTION SET