Naar overzicht
Algemeen en Werkende en Werkgever en Werkzoekende en ZZP | 18-12-2020

Pim Naafs, een creatieve en wendbare ondernemer in Coronatijd

Sinds 3,5 jaar is Pim Naafs eigenaar van eetcafé ’t Raedthuys in Losser. Hij heeft 6 mensen fulltime in dienst en rond de 22 medewerkers op 0-urencontract als in maart de eerste lockdown zijn zaak treft. Hij maakt dankbaar gebruik van de ondersteuningsmaatregelen van de overheid. Helaas leert deze eerste lockdown hem dat met de beperkte winstmarges in de horeca en toegenomen kosten door o.a. bezorging en verpakkingsmateriaal de tegemoetkoming niet de teruglopende inkomsten kan dekken. Hij teert in op zijn reserves.

Als in oktober de tweede lockdown zich aandient neemt hij vergaande beslissingen. “Ik ben geen viroloog of psycholoog, maar het was mij duidelijk dat dit geen sluiting voor twee weken zou zijn. Ik heb nog even overwogen een kerstoutlet te beginnen. Maar ik kwam al snel tot de conclusie dat ik moest kijken naar de kosten. Bij 0 omzet moet ik zorgen voor 0 kosten. Dit kan ik realiseren door van 1 november tot 1 februari helemaal dicht te gaan. Ik ben volledig transparant naar mijn collega's, heb hen verteld hoe het er financieel voorstaat en hen meegenomen in het keuzeproces. Ik heb hen aangeboden om in mijn netwerk voor hen op zoek te gaan naar een tijdelijke andere baan tegen hetzelfde salaris. Toen zij het hiermee eens waren hebben we een vaststellingsovereenkomst opgesteld waarin staat dat zij bij ’t Raedthuys bij heropening terug kunnen komen onder de bestaande voorwaarden. Toen ben ik als een dolle gaan rondbellen en heb ik binnen een week 10 fulltime banen gevonden waaruit mijn 6 vaste medewerkers konden kiezen.”

Pim zelf is, door de media aandacht voor zijn inspirerende en pro-actieve aanpak, benaderd voor een tijdelijke baan als conciërge op een scholengemeenschap. Dit doet hij met veel plezier, totdat dit door de verscherpte maatregelen ook op een laag pitje staat. Dat de medewerkers simpel in te passen zijn bij bedrijven in andere sectoren schrijft hij toe aan de soft skills van horecamedewerkers: "Het zijn flexibele en harde werkers met goede communicatieve vaardigheden. Daarmee kun je op veel plekken van waarde zijn."

Pim is niet bang voor de toekomst. “Als iedereen zich nu goed aan de maatregelen houdt, kunnen we uiterlijk 1 maart weer open. Dan heb ik mijn collega’s weer keihard nodig en dan maken we er een top jaar van!”

Ben jij ondernemer, geïnspireerd door het verhaal van Pim, en wil je met iemand sparren over hoe jij je medewerkers kunt helpen? Neem vrijblijvend contact op met Leerwerkloket Twente, we denken graag met je mee.


18 december 2020

Jolanda Schonewille

Ondernemersadviseur


Delen

Gerelateerde berichten